Varoufakis: “Bij de militaire staatsgreep gebruikten ze tanks als wapen, nu zijn het banken”

De voormalige Griekse minister van Financiën verwerpt het akkoord dat Griekenland met de EU sloot volledig

13-07-15, 22.33u – Naomi Skoutariotis – Bron: ABC.net

Yanis Varoufakis doet in een interview met ABCRadioNational enkele opmerkelijke uitspraken. De Griekse oud-minister van Financiën vertelt er over het moment waarop hij ontslag nam, het geheime plan om drachmes te drukken en waarschuwt voor de opmars van extreemrechts.

Het akkoord dat de eurogroep vanochtend na 17 uur durende gesprekken bereikte, bevat zware voorwaarden voor Griekenland, waaronder pensioenbesparingen en belastingverhogingen. Varoufakis wees de deal op de sterkst mogelijke manier af en vergeleek hem met de staatsgreep uit 1967, toen er een militaire dictatuur in Griekenland kwam.

“Bij de staatsgreep gebruikten ze tanks als wapen om de democratie neer te halen. Deze keer zijn het de banken. Buitenlandse machten hebben de banken gebruikt om de regering over te nemen. Het verschil is dat ze deze keer alle publieke eigendommen overnemen.”

“Zeer verbaasd als Tsipras premier wil blijven”

De oud-minister suggereerde dat Tsipras eerder een vervroegde verkiezing zou uitroepen, dan het akkoord voor het Griekse parlement te brengen. Hij voegde daaraan toe dat hij “zeer verbaasd” zou zijn als Tsipras zou willen aanblijven als premier.

Nadat de uitslag van het referendum bekend werd, nam hij onverwachts ontslag als minister van Financiën. “Ik sprong eerder dan dat ik geduwd werd”, zegt Varoufakis daarover.

“Ik wandelde op een mooie wolk die vooruitgestuwd werd door het publieke enthousiasme over de overwinning van de Griekse democratie in het referendum. Op het moment dat ik zijn kantoor binnenstapte, bemerkte ik meteen een gevoel van berusting – een negatief geladen sfeer. Ik werd geconfronteerd met een sfeer van nederlaag, wat compleet in contrast stond met wat er zich buiten afspeelde.

Op dat punt zei ik aan de eerste minister: ‘Als je het gezoem van de democratie buiten de deuren van dit gebouw wilt gebruiken, kun je op me rekenen. Maar als je denkt dat je dit majestueuze “nee” aan het irrationale voorstel van onze Europese partners niet aankunt, dan verdwijn ik als een dief in de nacht.’ “

SHARE

We hadden een klein team van mensen nodig die in het geheim een plan zouden opstellen voor als we gedwongen zouden worden om de eurozone te verlaten.

Geheim plan om drachmes te drukken

De voormalige minister van Financiën beschreef ook de geheime voorbereidingen van de Griekse regering om drachmes te drukken, indien het land gedwongen zou worden om uit de euro te stappen. “Als een verantwoordelijke regering, goed wetend dat er een beduidend bondgenootschap was binnen de eurogroep met het doel om ons uit de euro te gooien, moesten we ons voorbereiden op het onverwachte”, zei hij.

“We hadden een klein team van mensen nodig die in het geheim een plan zouden opstellen voor als we gedwongen zouden worden om de eurozone te verlaten.” “We hadden een ontwerp klaar op papier, maar het plan was nooit geactiveerd.”

Extreemrechts zal hier tragisch genoeg sterker uitkomen

Varoufakis eindigde met te zeggen dat hij als een backbencher in het Grieks parlement zal blijven, waar hij “meer ruimte heeft om te bewegen en de waarheid te vertellen”. Hij waarschuwde dat de strengheid van extreemrechts in het land zou versterken.

“In het parlement heb ik uitzicht op de rechterkant van het auditorium waar tien nazi’s zitten die Gouden Dagenraad vertegenwoordigen. Als onze partij, Syriza, zo veel hoop heeft opgewekt en we die hoop verraden en ons hoofd buigen voor deze nieuwe vorm van postmoderne bezetting, dan zie ik geen andere uitkomst dan dat Gouden Dagenraad nog sterker wordt. Zij zullen tragisch genoeg de mantel van de anti-strengheidsmotor erven.

Het project van een Europese democratie, of een verenigde Europese democratische unie, heeft net een gigantische catastrofe geleden.”

Advertenties

Een gedachte over “Varoufakis: “Bij de militaire staatsgreep gebruikten ze tanks als wapen, nu zijn het banken”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s